Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 18 sztuk płatów makaronu lasagne
- 400 g kostkowanych pomidorów z puszki łącznie z sokiem
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- 500 g tartego sera mozzarella,
- 250 g sera feta skostkowanego
- 300 g rozmrożonego szpinaku, odsączonego
- 1 sztuka jajko, wymieszane białko z jajkiem
- 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.2 Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek3 Ugotuj makaron lasagne do miękkości.4 Tymczasem w garnku przygotuj farsz pomidorowy - wymieszaj razem pomidory (z sokiem), koncentrat pomidorowy, ocet winny, zioła i przyprawy, podgrzej do wrzenia na średnim ogniu; zmniejszyć ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.5 W średniej misce wymieszaj razem ser mozzarella, ser feta, szpinak i jajko - farsz serowy6 Na blasze ułóż na dole 6 płatów makaronu7 Na makaronie ułóż 1/2 farszu pomidorowego8 Następnie nałóż 1/2 farszu serowego9 Następnie nałóż 1/2 pokrojonych pieczarek10 Następnie ułóż 6 płatów makaronu11 Na makaron ułóż 1/2 farszu pomidorowego (pozostaw trochę na wierzch), 1/2 farszu serowego (pozostaw trochę na wierzch) i 1/2 pokrojonych pieczarek12 Ułóż 6 płatów makaronu13 Ułóż na makaron farsz pomidrowy i serowy12 Piecz przez ok. 25 minut, aż roztopi się ser na powierzchni