Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Domowe bułeczki z masłem ziołowo-czosnkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 40 dag  mąki pszennej
  • 8 g  świeżych drożdży
  • 2 dag  cukru + 2 łyżeczki do zaczynu
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 30 ml  mleka + 5 łyżek do zaczynu
  • 3 dag  roztopionego masła
    Dodatkowo
  • 1 sztuka jajko
  • 1 łyżka  mleka
    Farsz
  • 6 dag  miękkiego masła
  • 6 ząbków  czosnku
  • 2 łyżeczki  ziół prowansalskich

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mleka i zrób zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, roztopione i przestudzone masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozetrzyj z masłem oraz ziołami. Powstałą masę włóż do rękawa cukierniczego.
  5. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ostrym nożem natnij do połowy, wyciśnij w to miejsce nadzienie. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE