Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg białej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- Kluski
- 1 sztuka jajko
- 120 g mąki
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim przez 5 minut kapustę. Zalej ją szklanką gorącej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodaj startą marchewkę i gotuj kolejne 30 minut.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażone grzyby dodaj do gotującej się kapusty. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z mąki, jajka i soli zagnieć jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 15 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2mm i potnij w pasy szerokości 2 cm. Paski ciasta pokrój w małe kwadraciki. Wrzuć kluseczki na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedź i wymieszaj kluseczki z kapustą. Podawaj na ciepło.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia