Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowe łazanki z kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  białej kapusty
  • 500 g  pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 5 łyżek  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
    Kluski
  • 1 sztuka jajko
  • 120 g  mąki
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę poszatkuj. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim przez 5 minut kapustę. Zalej ją szklanką gorącej wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodaj startą marchewkę i gotuj kolejne 30 minut.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażone grzyby dodaj do gotującej się kapusty. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Z mąki, jajka i soli zagnieć jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 15 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2mm i potnij w pasy szerokości 2 cm. Paski ciasta pokrój w małe kwadraciki. Wrzuć kluseczki na osolony wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedź i wymieszaj kluseczki z kapustą. Podawaj na ciepło.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE