Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowe ravioli ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  mąki
  • 4 sztuki jajka
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 100 g  świeżego szpinaku
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 250 g  sera ricotta
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 sztuki pęczka szczypiorku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, po czym wbij 3 jajka i wlej 40 ml oliwy z oliwek. Następnie do składników na ciasto dodaj szczyptę soli. Składniki zagniataj najpierw widelcem, a następnie rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Liście szpinaku opłucz i po usunięciu łodyżek posiekaj. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  3. Do cebuli oraz czosnku dorzuć szpinak i duś przez chwilę. Zdejmij z ognia. Ser ricotta włóż do miski. Dodaj do niego ostudzony szpinak. Do składników na farsz wbij jajko, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Nadzienie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat, a następnie radełkiem lub ostrym nożem pokrój w długie, szerokie paski.
  5. Za pomocą łyżeczki w górnej części paska wyłóż niewielkie porcje przygotowanego nadzienia szpinakowo-serowego.
  6. Brzegi pasków posmaruj wodą. Dolną część ciasta ostrożnie przełóż przez farsz.
  7. Ciasto dookoła nadzienia delikatnie dociśnij palcami. Następnie faszerowane paski potnij radełkiem lub ostrym nożem na kwadraty. Kwadraciki zwiń na kształt cukierka. W dużym garnku doprowadź do wrzenia większą ilość wody z dodatkiem odrobiny soli.
  8. Ravioli porcjami wrzucaj do wody i gotuj do miękkości. Posiekany szczypiorek, 2 ząbki czosnku oraz natkę pietruszki podsmaż na oliwie. Do zieleniny oraz czosnku dodaj pokrojone pomidorki, po czym podduś. Mieszankę, dopraw solą oraz pieprzem i podgrzej w niej ravioli.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE