Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g mąki
- 4 sztuki jajka
- 250 g pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 sztuka cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 g sera ricotta
- sól
- pieprz
- 1/3 sztuki pęczka szczypiorku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wysyp na stolnicę, po czym wbij 3 jajka i wlej 40 ml oliwy z oliwek. Następnie do składników na ciasto dodaj szczyptę soli. Składniki zagniataj najpierw widelcem, a następnie rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Liście szpinaku opłucz i po usunięciu łodyżek posiekaj. Cebulę oraz 2 ząbki czosnku obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Do cebuli oraz czosnku dorzuć szpinak i duś przez chwilę. Zdejmij z ognia. Ser ricotta włóż do miski. Dodaj do niego ostudzony szpinak. Do składników na farsz wbij jajko, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Nadzienie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat, a następnie radełkiem lub ostrym nożem pokrój w długie, szerokie paski.
- Za pomocą łyżeczki w górnej części paska wyłóż niewielkie porcje przygotowanego nadzienia szpinakowo-serowego.
- Brzegi pasków posmaruj wodą. Dolną część ciasta ostrożnie przełóż przez farsz.
- Ciasto dookoła nadzienia delikatnie dociśnij palcami. Następnie faszerowane paski potnij radełkiem lub ostrym nożem na kwadraty. Kwadraciki zwiń na kształt cukierka. W dużym garnku doprowadź do wrzenia większą ilość wody z dodatkiem odrobiny soli.
- Ravioli porcjami wrzucaj do wody i gotuj do miękkości. Posiekany szczypiorek, 2 ząbki czosnku oraz natkę pietruszki podsmaż na oliwie. Do zieleniny oraz czosnku dodaj pokrojone pomidorki, po czym podduś. Mieszankę, dopraw solą oraz pieprzem i podgrzej w niej ravioli.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku