Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 sztuki jajka
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 30 g margaryny
- sól
- Farsz
- 300 g twarogu
- 100 g ziemniaków
- 300 g śliwek
- 2 sztuki jajka
- 40 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże pokrusz do miski. Zalej letnim mlekiem, dodaj 1 płaską łyżeczkę cukru oraz tyle mąki, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże urosły.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj do mąki. Dopraw solą, dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj stopiony tłuszcz. Jeszcze chwilę wyrabiaj, a gdy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryj je lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Farsz: Ziemniaki ugotuj, obierz i zmiel razem z twarogiem. Śliwki umyj, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Do sera z ziemniakami dodaj jajka, stopione masło, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Wymieszaj.
- Drożdżowe pierogi z owocami: Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, lekko je rozwałkuj i wycinaj z niego dość duże krążki. Na każdym krążku połóż trochę farszu i kawałki śliwek. Następnie formuj z ciasta równe pierożki. Piecz na wyłożonej pergaminem blasze przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza