Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Drożdżowe pierogi z farszem ziemniaczano-śliwkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • 20 g  drożdży
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2-3 łyżki  cukru
  • 30 g  margaryny
  • sól
    Farsz
  • 300 g  twarogu
  • 100 g  ziemniaków
  • 300 g  śliwek
  • 2 sztuki jajka
  • 40 g  masła
  • 6 łyżek  cukru
  • 5 łyżek  mąki pszennej
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Drożdże pokrusz do miski. Zalej letnim mlekiem, dodaj 1 płaską łyżeczkę cukru oraz tyle mąki, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże urosły.
  2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj do mąki. Dopraw solą, dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj stopiony tłuszcz. Jeszcze chwilę wyrabiaj, a gdy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryj je lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Farsz: Ziemniaki ugotuj, obierz i zmiel razem z twarogiem. Śliwki umyj, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Do sera z ziemniakami dodaj jajka, stopione masło, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Wymieszaj.
  4. Drożdżowe pierogi z owocami: Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość, lekko je rozwałkuj i wycinaj z niego dość duże krążki. Na każdym krążku połóż trochę farszu i kawałki śliwek. Następnie formuj z ciasta równe pierożki. Piecz na wyłożonej pergaminem blasze przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE