Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
500 g mąka pszenna
20 g drożdże
1 łyżeczka cukier
1 szklanka mleko
2 łyżki masło
miękkie1 sztuka jajka
1/4 łyżeczki sól
1 sztuka żółtko z jajka
- Farsz:
100 g groch
połówki, żółty500 g kapusta kwaszona
2 sztuki liście laurowe
4 ziarenka ziele angielskie
2 łyżki olej
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę odciśnij, poszatkuj i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i podlej wszystko niewielką ilością wody. Duś do miękkości przez 75 minut.
- Groch przebierz, opłucz i osącz. Dodaj do gotującej się kapusty na 30 minut przed końcem gotowania. Farsz wymieszaj z olejem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Mleko lekko podgrzej. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, jajko oraz masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto, powoli dolewając pozostałe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć i cienko rozwałkuj. Z ciasta wycinaj szklanką krążki i nałóż na nie farsz . Składaj ciasto na pół i mocno zlep brzegi formując pierożki.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!