Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g miekkiego masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciepłe ziemniaki zmiel w maszynce i odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj żółtko, jajko, masło, gałkę muszkatołową, śmietanę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na niego szprycą stożki z masy ziemniaczanej. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż brzegi zbrązowieją.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka