Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kopytka
1 szczypta soli
250 g puree z pieczonej dyni
750 g obranych ziemniaków
1 sztuka jajko
1 sztuka i 1/2 szklanki mąki + do podsypania
1/2 łyżeczki kurkumy
- Pesto
100 g szpinaku
2 łyżki słonecznika
2 ząbki czosnku
100 ml oleju rzepakowego
3 łyżki startego sera
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
mielona sól morska
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kopytka: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, ugnieć. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką formuj wałki o średnicy 2 cm i pokrój w 3-centymetrowe kopytka. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
- Pesto: Szpinak, natkę, czosnek, ser i uprażony słonecznik zmiksuj, dolewając stopniowo olej. Dopraw solą.
- Gotowe kopytka podawaj z pesto, posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis