Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 500 g dynia
miąższ - 3 sztuki pomarańcze
- 2 sztuki cytryna
- 200 g cukier
- 1 kawałek imbir
1 cm, świeży - 150 ml woda
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię obierz, wydrąż pestki, a miąższ pokrój w kostkę i włóż do miski.
- Pomarańcze wyszoruj. Dwie pomarańcze wyfiletuj i włóż miąższ wraz z sokiem do garnka. Z trzeciej pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do garnka z miąższem. Na koniec dodaj do pomarańczy wodę, cukier i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Po tym czasie do gotujących się owoców dodaj sok z 1 cytryny, obrany i posiekany imbir oraz dynię. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż dynia się rozpadnie.
- Po około 40 minutach dodaj do dżemu sok wyciśnięty z drugiej cytryny i gotuj kolejne 40 minut mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem rozłóż do słoiczków i pasteryzuj dowolną metodą.
Źródło przepisu: Moje smaki życia