Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki szalotki, pokroić w 2 cm kawałki
2 ząbki czosnku
100 g grubo posiekanej świeżej kolendry lub 10 g suszonej kolendry
60 g grubo posiekanej świeżej mięty lub 6 g suszonej mięty
400 g ciecierzycy z puszki, opłukanej i osuszonej lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka kminku mielonego kminu (czarnuszki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu Tabasco
olej w aerozolu do gotowania warzyw
2 łyżki oliwy z oliwek
4 sztuki chlebki pita z kieszonką
trochę rozdrobnionej sałaty
1 sztuka pomidor pocięty na kostkę
1 sztuka cebula czerwona pocięta na plasterki
- Sos jogurtowy
250 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, rozdrobniony
30 ml świeżego soku wyciśniętego z cytryny (2 łyżki)
1 sztuka ogórek zielony, obrany
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najlepiej w mikserze (blenderze) przygotuj sos jogurtowy - dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, następnie przykryj i wstaw do lodówki.
- Podpiecz chlebki pita najlepiej w piekarniku.
- Do blendera dodaj: szalotkę, czosnek, kolendrę, miętę i zmiel, aż wszystkie składniki dokładnie się rozdrobnią.
- Następnie do blendera dodaj ciecierzycę, bułkę tartą, kminek, proszek do pieczenia, sól i Tabasco i blenderuj aż mix będzie miał konsystencję owsianki.
- Zwilż ręce olejem roślinnym i uformuj 4 hamburgery
- Spryskaj każdego hamburgera z każdej strony olejem w sprayu.
- Rozgrzej na patelni oliwę, ale nie pozwól, aby dymiła, podgrzewaj na średnim ogniu.
- Smaż falafele przez ok 4 minuty z każdej strony do złotego koloru i uzyskania chrupkości z wierzchu.
- Delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu falafele.
- Umieść falafele w podpieczonym chlebku pita, dodaj posiekaną sałatę, pokostkowane pomidory, plastry czerwonej cebuli.
- Polej na wierzch sosem jogurtowym.