Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g makaron farfalle (motylki)
- 3 sztuki cukinia
nieduże - 2 łyżki oliwa
- sól
do smaku
- Sos:
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 garść słonecznik ziarna
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 szklanki oliwa
- Dodatkowo:
- 60 g ser parmezan
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Natkę pietruszki włóż do blendera. Dodaj ziarna słonecznika, czosnek oraz oliwę i zmiksuj na gładki sos.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do przestygnięcia. Następnie wymieszaj makaron z przygotowanym sosem.
- Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w ćwierćplasterki. Podsmaż ją na rozgrzanej na patelni oliwie i mieszając smaż kilka minut, aż się zrumienią. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i podduś cukinię.
- Na koniec dodaj przestudzoną cukinię do makaronu i wymieszaj. Rozłóż danie na talerze i posyp startym serem.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne