Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Farfalle z gorgonzolą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na farfalle z gorgonzolą można zmodyfikować i do przygotowania sosu zamiast gorgonzoli użyć rokfora lub lazura.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  makaron farfalle (motylki)
  • 200 g  ser gorgonzola
  • 200 ml  śmietana
    18%
  • 1/2 szklanki  wino białe wytrawne
  • 150 g  orzechy włoskie
  • pieprz
    do smaku
  • rukola
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć posiekane orzechy i upraż je na małym ogniu. Następnie przełóż je do miseczki.
  2. Na patelnię wlej śmietankę, rozgrzej ją i dodaj pokruszoną gorgonzolę. Następnie wlej wino, zmniejsz ogień i podgrzewaj wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Odcedzony makaron włóż bezpośrednio na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp orzechami, oprósz pieprzem i udekoruj rukolą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE