Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
200 g fasola biała
duża100 g fasola czerwona
200 g śliwki suszone
1 łyżka masło
1 łyżka mąka
1 łyżka miód akacjowy
1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Każdą fasolę namocz oddzielnie. Następnie osobno ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą. Gdy fasole będą miękkie, odlej i przełóż je do czystego garnka. Dodaj suszone śliwki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę. Mieszając, przygotuj zasmażkę. Kiedy będzie jednolita, dolej szklankę płynu z gotowania fasoli.
- Zasmażkę dodaj do fasoli razem z miodem. Delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Poradnik domowy