Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g fasola biała
Jaś1 sztuka cebula
2 łyżki mąka
2 łyżki margaryna
150 g śliwki suszone
2 garści rodzynki
2 łyżki miód
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę mocz przez kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie. Następnie ugotuj do miękkości, pod koniec gotowania dopraw solą.
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. Śliwki namocz i pokrój w paski.
- Margarynę rozpuść, wymieszaj z mąką i usmaż ją na jasnozłoty kolor. Powstałą zasmażkę wymieszaj ze szklanką wywaru z gotowania fasoli, dodaj cebulę, fasolę, śliwki, miód i rodzynki. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa