Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Fasolka po staropolsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fasolę po staropolsku można również przygotować w wersji mięsnej, dodając do dania pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Danie najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  fasola biała
    Jaś
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  mąka
  • 2 łyżki  margaryna
  • 150 g  śliwki suszone
  • 2 garści  rodzynki
  • 2 łyżki  miód
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Fasolę mocz przez kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie. Następnie ugotuj do miękkości, pod koniec gotowania dopraw solą.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. Śliwki namocz i pokrój w paski.
  3. Margarynę rozpuść, wymieszaj z mąką i usmaż ją na jasnozłoty kolor. Powstałą zasmażkę wymieszaj ze szklanką wywaru z gotowania fasoli, dodaj cebulę, fasolę, śliwki, miód i rodzynki. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki i warzywa


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Zobacz więcej na temat:

fasola białaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE