Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.11.2024 Imieniny: Bartłomieja i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 80 dag  fasolki szparagowej
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka  masła
    Sos
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 sztuki pomidory
  • 1 łyżka  keczupu
  • 1 szczypta  suszonego tymianku
  • 1 sztuka liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
  • zielenina

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka z gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła wrzuć fasolkę i gotuj 25 minut na średnim ogniu. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  2. Sos: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone pomidory oraz keczup i duś kilka minut. Zalej szklanką wody, dodaj przyprawy i duś na niewielkim ogniu nie dłużej niż 10 minut.
  3. Sos przetrzyj przez sito, dopraw tak, by był pikantny z wyraźną pomidorową nutą. Jeśli trzeba, odparuj na dużym ogniu. Odsączoną fasolkę polej sosem i udekoruj zieleniną.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE