Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 80 dag fasolki szparagowej
- sól
- cukier
- 1 łyżeczka masła
- Sos
- 3 łyżki oleju
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 sztuki pomidory
- 1 łyżka keczupu
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 sztuka liść laurowy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier
- zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka z gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła wrzuć fasolkę i gotuj 25 minut na średnim ogniu. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
- Sos: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone pomidory oraz keczup i duś kilka minut. Zalej szklanką wody, dodaj przyprawy i duś na niewielkim ogniu nie dłużej niż 10 minut.
- Sos przetrzyj przez sito, dopraw tak, by był pikantny z wyraźną pomidorową nutą. Jeśli trzeba, odparuj na dużym ogniu. Odsączoną fasolkę polej sosem i udekoruj zieleniną.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka