Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kajzerki
- 1 sztuka puszka fasoli konserwowej czerwonej
- 5 sztuk jajek
- 2 sztuki czubate łyżki mąki
- sól
- kilka listków bazylii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 sztuka pomidor
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę odsącz z zalewy i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Do powstałej masy dodaj 1 jajko, mąkę, sól i posiekane listki bazylii.
- Namocz dłonie w wodzie, formuj z masy fasolowej cztery kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 st. C, by nie wystygły.
- Kajzerki przekrój na pół, podpiecz na suchej patelni. Sałatę drobno posiekaj, pomidora umyj i pokrój w plastry. Pozostałe jajka usmaż na rozgrzanej patelni.
- Na spodzie kajzerki ułóż porcję sałaty, na niej plaster pomidora, kotlet z fasoli oraz sadzone jajko. Wierzch przykryj drugą częścią kajzerki.
Źródło przepisu: moje smaki życia