Dzisiaj jest: Sobota, 03.12.2022 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Focaccia z winogronami i rozmarynem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kiść jasnych winogron
  • 4 sztuki gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 6 łyżek  oliwy
  • 2/3 szklanki  wody
  • 1 szczypta  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozrób w letniej wodzie z cukrem. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj do nich mąkę, 3 łyżki oliwy oraz sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 2 części. Z każdej uformuj okrągły placek. Na każdym ułóż winogrona i listki rozmarynu. Skrop oliwą, oprósz odrobiną soli. Piecz 20 minut w 220 st. C, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE