Dzisiaj jest: Piątek, 16.04.2021 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Francuski placek ze szpinakiem i jajkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  mrożonego szpinaku
  • 3-4 sztuki jajka
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 łyżka  oleju
  • 2-3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  mleka
  • 2 opakowania  ciasta francuskiego
  • 1 sztuka płaska łyżeczka posiekanego koperku
  • 250 g  białego sera
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praske i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij go i na patelnię wrzuć rozmrożony szpinak doprawiony solą oraz pieprzem. Duś przez 15 minut, aż odparuje woda.
  2. Biały ser wymieszaj z 1 łyżką mleka i dodaj koperek. Do pasty serowej dodaj szpinak i wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na połówki.
  3. Jeden płat ciasta rozłóż w wysmarowanej olejem blaszce. Na wierzch połóż pokrojone jajka i przykryj je masą szpinakową. Na wierzch zapiekanki połóż drugi płat ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym mlekiem i nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE