Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 3-4 sztuki jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 sztuka płaska łyżeczka posiekanego koperku
- 250 g białego sera
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praske i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij go i na patelnię wrzuć rozmrożony szpinak doprawiony solą oraz pieprzem. Duś przez 15 minut, aż odparuje woda.
- Biały ser wymieszaj z 1 łyżką mleka i dodaj koperek. Do pasty serowej dodaj szpinak i wymieszaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na połówki.
- Jeden płat ciasta rozłóż w wysmarowanej olejem blaszce. Na wierzch połóż pokrojone jajka i przykryj je masą szpinakową. Na wierzch zapiekanki połóż drugi płat ciasta. Wierzch posmaruj pozostałym mlekiem i nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników