Dzisiaj jest: Wtorek, 29.11.2022 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Francuskie pierożki z groszkiem i ziemniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 275 g  ciasta francuskiego
  • 120 g  groszku konserwowego
  • 150 g  ziemniaków
  • 1 sztuka żółtko jajka
  • 1/2 łyżki  bułki tartej
  • 1 sztuka ugotowana marchew
  • 200 g  jogurtu typu greckiego
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do przestygnięcia. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Marchewkę pokrój w kostkę.
  2. Do miski wrzuć ugotowane ziemniaki. Dodaj groszek, marchewkę oraz bułkę tartą i wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie rozwiń, pokrój na równe kwadraty i na każdym połóż łyżeczkę nadzienia. Brzegi kwadratów zlep dociskając widelcem. Gotowe pierożki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i nakłuj wykałaczką. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 18-20 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE