Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 120 g groszku konserwowego
- 150 g ziemniaków
- 1 sztuka żółtko jajka
- 1/2 łyżki bułki tartej
- 1 sztuka ugotowana marchew
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i zostaw do przestygnięcia. Groszek konserwowy odsącz z zalewy. Marchewkę pokrój w kostkę.
- Do miski wrzuć ugotowane ziemniaki. Dodaj groszek, marchewkę oraz bułkę tartą i wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń, pokrój na równe kwadraty i na każdym połóż łyżeczkę nadzienia. Brzegi kwadratów zlep dociskając widelcem. Gotowe pierożki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i nakłuj wykałaczką. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 18-20 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia