Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g brokułów
8 sztuk jajek
4 łyżki oliwy
200 g sera ricotta
sól
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły podziel na różyczki i gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku.
- Jajka wbij do miski i rozkłóć widelcem.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wlej na nią połowę jajek, a na nie nałóż ricottę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Lekko wymieszaj, aby omlet się równomiernie ściął.
- Zblanszowane brokuły odcedź i ułóż na wierzchu masy jajecznej. Zalej resztą jajek i włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Źródło przepisu: Palce Lizać