Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 100 g makaronu
- 3 sztuki jajka
- 1/4 sztuki czerwonej papryki
- 2 sztuki suszone pomidory w oleju
- kilka zielonych oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pomidorów suszonych w płatkach
- słodka papryka mielona
- zioła prowansalskie
- szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente i odcedź. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami. Podsmaż na nim makaron, posyp słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi i podsmaż.
- Jajka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory i oliwki. Dopraw do smaku. Makaron zalej masą jajeczną.
- Za pomocą talerza lub deski odwróć frittatę na drugą stronę. Gotową przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z keczupem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka