Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.5 sztuk papryka czerwona
- 2 sztuki por
- 3 sztuki ziemniaki
- 5 sztuk jajka
- 150 g jogurt grecki
- 3 sztuki pomidory
- 3 sztuki ogórek zielony
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Pory oczyść, pokrój w plasterki. 2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Następnie odcedź ziemniaki i pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i podsmaż na nim pora z papryką. Po 5 minutach dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 3 minuty.
- Jajka rozkłóć, dodaj jogurt, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Warzywa dodaj do jajek, połącz. Powstałą masę wylej na płaską blachę i piecz 40 minut w 180 st. C.
- Ogórki, pomidory i cebulę posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj pozostały olej, sól oraz pieprz i wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj jako dodatek do frittaty.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia