Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
800 g ziemniaki
1/2 sztuki por
100 g serek śmietankowy
8 sztuk jajka
1 łyżka szczypior
posiekany60 g rukola
2 sztuki pomidory
1 łyżeczka sok z cytryny
2 łyżki olej rzepakowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, ugotuj i odcedź. Por umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pora. Następnie dodaj ziemniaki i smaż razem przez 5 minut. Zdejmij z ognia.
- Jajka rozkłóć. Dodaj szczypior, sól i pieprz. Do masy jajecznej dodaj ziemniaki z porem, wymieszaj i przelej wszystko na blachę. Na wierzchu pokrusz serek śmietankowy. Zapiekaj 25 minut w 180 st. C, aż jajka się zetną.
- Rukolę umyj, osusz i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone pomidory. Skrop wszystko oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem. Wymieszaj. Sałatkę podawaj jako dodatek do frittaty.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia