Dzisiaj jest: Czwartek, 05.08.2021 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Frittata z ziemniakami i porem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Frittatę z ziemniakami i porem można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Przepis jest świetnym pomysłem na śniadanie lub kolację.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  ziemniaki
  • 1/2 sztuki  por
  • 100 g  serek śmietankowy
  • 8 sztuk  jajka
  • 1 łyżka  szczypior
    posiekany
  • 60 g  rukola
  • 2 sztuki  pomidory
  • 1 łyżeczka  sok z cytryny
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, ugotuj i odcedź. Por umyj, osusz i pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pora. Następnie dodaj ziemniaki i smaż razem przez 5 minut. Zdejmij z ognia.
  3. Jajka rozkłóć. Dodaj szczypior, sól i pieprz. Do masy jajecznej dodaj ziemniaki z porem, wymieszaj i przelej wszystko na blachę. Na wierzchu pokrusz serek śmietankowy. Zapiekaj 25 minut w 180 st. C, aż jajka się zetną.
  4. Rukolę umyj, osusz i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone pomidory. Skrop wszystko oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem. Wymieszaj. Sałatkę podawaj jako dodatek do frittaty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE