Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
350 g makaronu świderki
1 sztuka brokuł
1 sztuka cukinia
1 sztuka cytryna
2 ząbki czosnku
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Gremolata: Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sok oraz skórkę otartą z cytryny oraz 3 łyżki oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj i odstaw.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, na 5 minut przed odcedzeniem dodaj różyczki brokułu. Następnie odcedź i z powrotem przełóż do garnka, w którym się gotował.
- Cukinię usmaż na pozostałym oleju, wymieszaj ją z gremolatą i dodaj do makaronu. Wymieszaj wszystko i podziel na porcje.
Źródło przepisu: moje smaki życia