Dzisiaj jest: Środa, 03.03.2021 Imieniny: Tycjana i Kunegundy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Fusilli z sosem serowo-kalafiorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fusilli z sosem serowo-kalafiorowym to dość sycące danie wegetariańskie. Zamiast makaronu fusilli można do niego zamiennie użyć w przepisie makaronu spaghetti.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 250 g  makaron fusilli (świderki)
  • 1 sztuka  kalafior
  • 50 g  pistacje
  • 5 łyżek  śmietana
    18%
  • 1 szklanka  ser żółty
    starty
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 szklanka  woda
    z gotowania kalafiora
  • sól
    do smaku
  • pieprz ziołowy
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
  2. Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Po 10 minutach wyjmij kalafior na cedzak i odstaw na chwilę.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie wlej szklankę wody z gotowania kalafiora, zagotuj i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, uważając by śmietana się nie zważyła.
  4. Ciągle gotując, stopniowo dodawaj starty ser i gotuj, aż ser się rozpuści. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dorzuć różyczki kalafiora, wymieszaj.
  5. Na talerzach rozłóż makaron. Polej sosem kalafiorowym i posyp posiekanymi pistacjami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE