Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- 1 kg mrożonych warzyw (kalafior, fasola szparagowa, marchew, kapusta brukselska, groch zielony)
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 150 ml śmietany 30%
- 400 ml bulionu jarzynowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, posiekaj.
- Mrożone warzywa gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź zachowując bulion.
- Żelatynę rozpuść w odrobinie bulionu.
- Kilka różyczek kalafiora i brokułów odłóż, pozostałe warzywa zmiksuj wraz z bulionem. Dodaj czosnek i wymieszaj.
- Papryki przekrój, wytnij gniazda nasienne i ułóż na blasze. Piecz kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż skórka sczernieje. Następnie obierz papryki ze skórki, ostudź i pokrój w małą kostkę.
- Do zmiksowanej masy warzywnej dodaj rozpuszczoną żelatynę, śmietankę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do formy keksówki włóż połowę masy warzywnej, ułóż na niej odłożone różyczki kalafiora i brokułów, posyp pokrojoną papryką i zalej pozostałą masą. Wstaw do lodówki, aż zastygnie.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia