Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 600 g ziemniaki
- 90 g mąka pszenna
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 łyżki szałwia
posiekana - 2 łyżki bazylia
posiekana - 2 łyżki mięta
posiekana - 600 g pomidory
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka oregano
suszone - 1 łyżka oliwa
- 3 listki bazylia
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj świeże zioła, sól, pieprz, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.
- Z powstałego ciasta uformuj wałek i pokrój go w 3-centymetrowe kawałki. Z każdej uformuj kluskę i lekko dociśnij widelcem.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pomidory, sól oraz pieprz. Podlej wszystko odrobiną wody i duś, aż płyn się zredukuje. Ostudź, zmiksuj, dopraw oregano. Podgotuj jeszcze przez 5 minut.
- Kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową. Przed podaniem polej sosem i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Przyslij przepis