Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gnocchi w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gnocchi w sosie pomidorowym to przepis na danie, które zadowoli niejednego smakosza.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaki
  • 90 g  mąka pszenna
  • 2 łyżki  mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki  szałwia
    posiekana
  • 2 łyżki  bazylia
    posiekana
  • 2 łyżki  mięta
    posiekana
  • 600 g  pomidory
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżeczka  oregano
    suszone
  • 1 łyżka  oliwa
  • 3 listki  bazylia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj świeże zioła, sól, pieprz, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.
  2. Z powstałego ciasta uformuj wałek i pokrój go w 3-centymetrowe kawałki. Z każdej uformuj kluskę i lekko dociśnij widelcem.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj pomidory, sól oraz pieprz. Podlej wszystko odrobiną wody i duś, aż płyn się zredukuje. Ostudź, zmiksuj, dopraw oregano. Podgotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Kluseczki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez minutę od wypłynięcia. Wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową. Przed podaniem polej sosem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE