Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 200 g mąki
- 1 sztuka mała papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 200 g liści szpinaku
- 80 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
- Czosnek obierz, po czym pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego drobno posiekaj.
- Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ostrym nożem przekrój na pół.
- Szpinak umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na chwilę do ocieknięcia. Następnie po odcięciu ogonków liście pokrój na mniejsze kawałki.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, odstaw je do schłodzenia. Gdy ostygną, warzywa obierz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.
- Do ziemniaczanego puree dodaj jajko, odrobinę soli i 3/4 mąki. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, podsypując je pozostałą mąką. Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałeczek o średnicy palca, po czym pokrój je na kawałki o szerokości 2 cm.
- Na kluskach widelcem zrób ozdobny wzorek. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Stopniowo wrzucaj gnocchi.
- Kluski gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedź je i odstaw na chwilę do ocieknięcia.
- Papryczkę chili i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Po chwili dołóż oczyszczone liście szpinaku.
- Składniki podgrzewaj mieszając. Całość podlej odrobiną wody, w której gotowały się gnocchi. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do zawartości patelni dołóż gnocchi. Składniki lekko wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Danie podawaj posypane parmezanem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku