Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gnocchi z grecką nutą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka mała papryczka chili
  • 3 ząbki  czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 2 łyżki  kaparów
  • 200 g  liści szpinaku
  • 80 g  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
  2. Czosnek obierz, po czym pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego drobno posiekaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ostrym nożem przekrój na pół.
  4. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na chwilę do ocieknięcia. Następnie po odcięciu ogonków liście pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odstaw je do schłodzenia. Gdy ostygną, warzywa obierz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.
  6. Do ziemniaczanego puree dodaj jajko, odrobinę soli i 3/4 mąki. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, podsypując je pozostałą mąką. Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałeczek o średnicy palca, po czym pokrój je na kawałki o szerokości 2 cm.
  7. Na kluskach widelcem zrób ozdobny wzorek. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Stopniowo wrzucaj gnocchi.
  8. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedź je i odstaw na chwilę do ocieknięcia.
  9. Papryczkę chili i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Po chwili dołóż oczyszczone liście szpinaku.
  10. Składniki podgrzewaj mieszając. Całość podlej odrobiną wody, w której gotowały się gnocchi. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Do zawartości patelni dołóż gnocchi. Składniki lekko wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Danie podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE