Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g gnocchi ziemniaczane
400 g brokuł
180 g brukselka
200 g śmietana
100 g ser parmezan
2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz biały
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaczane gnocchi włóż do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną. Następnie odcedź i odstaw do ocieknięcia.
- Brokuły podziel na różyczki. Brukselki oczyść. Brokuły oraz brukselki gotuj osobno w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedź, opłucz i zostaw do ocieknięcia.
- Śmietanę wymieszaj z 2/3 startego parmezanu. Gnocchi wrzuć do formy żaroodpornej. Następnie dodaj do nich warzywa, drobno posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Składniki zalej śmietaną z parmezanem. Wymieszaj.
- Wierzch potrawy posyp pozostałym serem. Całość wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski