Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 szklanek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 sztuki jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
kiść różowych winogron
1 sztuka pomarańcza
1 sztuka śmietana kremówka 30%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszaj. Następnie dodaj 2 żółtka, mleko oraz olej i zmiksuj wszystko na gładką masę.
- W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ją do masy i delikatnie wymieszaj.
- Gofry piecz przez 3-4 minuty w rozgrzanej do najwyższej temperatury gofrownicy. Na gofry nałóż obrane z błonek cząstki pomarańczy i połówki winogron. Dodaj ubitą śmietanę kremówkę i posyp czekoladą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka