Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 10 sztuk liści kapusty włoskiej
- 1 szklanka ryżu
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki masła
- tymianek
- sól
- pieprz
- 2 sztuki jajka
- kilka gałązek tymianku
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Do warzyw dodaj jajka, posiekany tymianek oraz ugotowany ryż. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Liście kapusty sparz we wrzątku, odetnij nerwy. Na środek każdego liścia nałóż ryżowo-warzywny farsz. Następnie zwijaj liście kapusty w sakiewki i związuj szczypiorkiem.
- Tak przygotowane gołąbki układaj w garnku i zalej wodą. Gotuj, a po 30 minutach dodaj kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Na koniec zaciągnij sos zasmażką z mąki i masła.
Źródło przepisu: Telemax