Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka kapusta biała
- 2 szklanki kasza gryczana
- 500 g pieczarki
- 4 sztuki cebula
- 1.5 szklanek woda
- 2 łyżeczki majeranek
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka kminek
mielony - 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
mielona - 2 sztuki liście laurowe
- 3 ziarenka ziele angielskie
- 1 łyżka sos sojowy
- 2 łyżki oliwa
- pieprz
do smaku - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty wytnij głąb. Liście oddziel i gotuj we wrzątku przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i wytnij grube nerwy.
- W głębokim garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Kaszę wypłucz na sicie, po czym wrzuć na oliwę i praż przez kilka minut, mieszając. Następnie podlej wodą, dodaj przyprawy i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć grzyby na suchą patelnię i podsmażaj, aż puszczą sok. Trzymaj na ogniu, aż odparują. Wlej oliwę i smaż mieszając. Cebule drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Smaż, aż się zrumieni.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pieczarkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj formując gołąbki.
- Dno żaroodpornego naczynia wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Podlej delikatnie osoloną wodą. Na wierzchu ułóż pozostałe liście kapusty.
- Duś pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka