Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka kapusta biała
2 szklanki kasza gryczana
500 g pieczarki
4 sztuki cebula
1.5 szklanek woda
2 łyżeczki majeranek
1 łyżeczka tymianek
1 łyżeczka kminek
mielony1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
mielona2 sztuki liście laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
1 łyżka sos sojowy
2 łyżki oliwa
pieprz
do smakusól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty wytnij głąb. Liście oddziel i gotuj we wrzątku przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i wytnij grube nerwy.
- W głębokim garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Kaszę wypłucz na sicie, po czym wrzuć na oliwę i praż przez kilka minut, mieszając. Następnie podlej wodą, dodaj przyprawy i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć grzyby na suchą patelnię i podsmażaj, aż puszczą sok. Trzymaj na ogniu, aż odparują. Wlej oliwę i smaż mieszając. Cebule drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Smaż, aż się zrumieni.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pieczarkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj formując gołąbki.
- Dno żaroodpornego naczynia wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Podlej delikatnie osoloną wodą. Na wierzchu ułóż pozostałe liście kapusty.
- Duś pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka