Dzisiaj jest: Wtorek, 07.07.2020 Imieniny: Cyryla i Metodego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to wegetariańska wersja przepisu tradycyjnych mięsnych gołąbków. Gotowe gołąbki najlepiej smakują polane sosem grzybowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta biała
  • 2 szklanki  kasza gryczana
  • 500 g  pieczarki
  • 4 sztuki  cebula
  • 1.5 szklanek  woda
  • 2 łyżeczki  majeranek
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 1/2 łyżeczki  gałka muszkatołowa
    mielona
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 2 łyżki  oliwa
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty wytnij głąb. Liście oddziel i gotuj we wrzątku przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i wytnij grube nerwy.
  2. W głębokim garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Kaszę wypłucz na sicie, po czym wrzuć na oliwę i praż przez kilka minut, mieszając. Następnie podlej wodą, dodaj przyprawy i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć grzyby na suchą patelnię i podsmażaj, aż puszczą sok. Trzymaj na ogniu, aż odparują. Wlej oliwę i smaż mieszając. Cebule drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Smaż, aż się zrumieni.
  4. Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pieczarkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj formując gołąbki.
  5. Dno żaroodpornego naczynia wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Podlej delikatnie osoloną wodą. Na wierzchu ułóż pozostałe liście kapusty.
  6. Duś pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE