Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki szalotki
- 1/2 sztuki pora
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 200 g marynowanych w słoiku liści winogron
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- 1 sztuka cytryna
- bulion warzywny
- Sos
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- grubo mielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj pokrojonego na kawałki pora i podsmażaj, aż zmięknie. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do smażącego się pora.
- Mleko wymieszaj z mąką i zalej smażące się warzywa. Podgrzewaj mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
- Liście winogron opłucz z zalewy. Na każdy nałóż farsz z kukurydzy. Na wierzchu połóż paski suszonych pomidorów osączonych z zalewy. Zwiń liście formując gołąbki i zepnij je wykałaczką, by się nie rozwinęły.
- Tak przygotowane gołąbki ułóż ściśle koło siebie w garnku, zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Gotowe gołąbki podawaj z sosem czosnkowym i cytryną.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia