Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki szalotki
1/2 sztuki pora
1 sztuka puszka kukurydzy
kilka plastrów suszonych pomidorów
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki
200 g marynowanych w słoiku liści winogron
sól
pieprz
papryka mielona
1 sztuka cytryna
bulion warzywny
- Sos
250 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól
grubo mielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj pokrojonego na kawałki pora i podsmażaj, aż zmięknie. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do smażącego się pora.
- Mleko wymieszaj z mąką i zalej smażące się warzywa. Podgrzewaj mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
- Liście winogron opłucz z zalewy. Na każdy nałóż farsz z kukurydzy. Na wierzchu połóż paski suszonych pomidorów osączonych z zalewy. Zwiń liście formując gołąbki i zepnij je wykałaczką, by się nie rozwinęły.
- Tak przygotowane gołąbki ułóż ściśle koło siebie w garnku, zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Gotowe gołąbki podawaj z sosem czosnkowym i cytryną.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia