Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 150 g kasza kuskus
- 1 łyżka masło
- 4 sztuki papryka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 sztuki pomidory
mały - 50 g oliwki
czarne, bez pestek - 2 ząbki czosnek
- 1 garść natka pietruszki
posiekana - 200 g ser feta
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus wsyp do miski i zalej taką ilością wrzątku, by kasza była zakryta. Przykryj i odstaw do napęcznienia. Następnie do kaszy dodaj 1 łyżkę masła i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem.
- Papryki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Wewnątrz skrop je oliwą i oprósz solą oraz pieprzem. Następie opiecz z obu stron na patelni grillowej.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do kuskusu. Następnie dodaj do kaszy pomidory, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Grillowane papryki wypełnij farszem z kaszy i warzyw. Tak przygotowane papryki ułóż na tacki do grillowania i posyp pokruszoną fetą. Grilluj przez 10 minut.
Źródło przepisu: Smacznego!