Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gryczane kluseczki z duszoną kapustą i żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Kluski
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  mąki gryczanej
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 łyżka  soli
    Duszona kapusta
  • 1/2 główki  kapusty
  • 250 g  oczyszczonych pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 2-4 ząbki  czosnku
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • kolendra
  • 2 sztuki liście laurowe
  • garść żurawiny
  • 1/2 szklanki  czerwonego wina
  • 2 łyżki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Kluski: Do miski wsyp dwa rodzaje mąki oraz sól. Wlej olej i 1/2 szklanki wody i zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta formuj wałeczki i pokrój je na plasterki. Tak przygotowane kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj je 5 minut od chwili wypłynięcia.
  2. Kapustę posiekaj, sparz i odcedź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Duś wszystko, a gdy odparuje dodaj kapustę, podlej winem i dorzuć żurawinę. Dopraw do smaku i duś do miękkości. Kapustę podawaj z kluskami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE