Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Kluski
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
- Duszona kapusta
1/2 główki kapusty
250 g oczyszczonych pieczarek
1 sztuka cebula
2-4 ząbki czosnku
majeranek
pieprz ziołowy
kolendra
2 sztuki liście laurowe
garść żurawiny
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kluski: Do miski wsyp dwa rodzaje mąki oraz sól. Wlej olej i 1/2 szklanki wody i zagnieć jednolite ciasto. Z ciasta formuj wałeczki i pokrój je na plasterki. Tak przygotowane kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj je 5 minut od chwili wypłynięcia.
- Kapustę posiekaj, sparz i odcedź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć pokrojone w plastry pieczarki. Duś wszystko, a gdy odparuje dodaj kapustę, podlej winem i dorzuć żurawinę. Dopraw do smaku i duś do miękkości. Kapustę podawaj z kluskami.
Źródło przepisu: Przyślij przepis