Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 500 g świeżych grzybów
- 5 sztuk ziemniaków
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajko
- bułka tarta
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź. Następnie jeszcze gorące obierz i zmiel.
- Cebulę obierz i razem z grzybami pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju, doprawiając farsz do smaku. Gdy nadmiar soku odparuje zdejmij grzyby z patelni.
- Do zmielonych ziemniaków dodaj jajko, cebulę oraz grzyby. Dopraw i wymieszaj na jednolitą masę. Z uzyskanej masy formuj podłużne wałeczki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza