Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Grzybowe quiche


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 240 g  mąki
  • 120 g  schłodzonego masła
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 200 g  pieczarek
  • 1 łyżka  sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka  natki pietruszki
  • 1 łyżeczka  rukoli
  • 1 łyżeczka  bazylii
  • 2 pęczki  dymki
  • 100 g  startego sera tylżyckiego
  • 1/2 szklanki  śmietany 22%
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone masło i zagnieć ciasto dodając odrobinę lodowatej wody. Przygotowanym ciastem wylep formę tak, aby utworzyło ono cienką warstwę. Przykryj ciasto folią i wstaw na 60 minut do lodówki.
  2. Grzyby oczyść, pokrój i podsmaż na suchej patelni mieszając, aż odparują. Następnie dodaj sklarowane masło i mieszając, smaż na niedużym ogniu, aż będą miękkie. Oprósz grzyby solą i pieprzem. Zioła posiekaj. Dymkę pokrój.
  3. Zioła wymieszaj z dymką, oprósz solą oraz pieprzem i wyłóż na schłodzone ciasto. Następnie ułóż grzyby.
  4. Ser wymieszaj ze śmietaną i jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem i wylej na całą powierzchnię quiche'a. Wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce Lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE