Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Grzyby w cieście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Grzyby w cieście to przepis na doskonały dodatek do czerwonego barszczu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 20 sztuk  grzyby suszone
    kapelusze, borowiki lub podgrzybki
  • 2 szklanki  mąka pszenna
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 szklanka  mleko
  • sól
    do smaku
  • olej
    do smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby opłucz, namocz w 2 szklankach wody i odstaw na 60 minut. Po tym czasie odcedź.
  2. Wodę, w której moczyły się grzyby, odlej. Ponownie zalej je wodą i gotuj przez 30 minut, aż staną się miękkie, wyjmij i przestudź.
  3. Mąkę przesiej, zmiksuj z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej. Grzyby maczaj w cieście, kładź je na oleju i smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE