Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
20 sztuk grzyby suszone
kapelusze, borowiki lub podgrzybki2 szklanki mąka pszenna
2 sztuki jajka
1 szklanka mleko
sól
do smakuolej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby opłucz, namocz w 2 szklankach wody i odstaw na 60 minut. Po tym czasie odcedź.
- Wodę, w której moczyły się grzyby, odlej. Ponownie zalej je wodą i gotuj przez 30 minut, aż staną się miękkie, wyjmij i przestudź.
- Mąkę przesiej, zmiksuj z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Grzyby maczaj w cieście, kładź je na oleju i smaż z obu stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza