Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka awokado
1 sztuka pomidor
bez skórki2 sztuki szalotka
1 sztuka papryczka ostra
2 gałązki kolendra
świeża1 sztuka sok z cytryny
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę drobno siekamy w kostkę. Pomidora kroimy na ćwiartki, a po odcedzeniu soku i oddzieleniu pestek (do pasty) drobno siekamy.
- Papryczkę chili po opłukaniu kroimy na cieniutkie plasterki oddzielając nasiona. Miąższ avocado kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem kropiąc sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
- Dodajemy posiekane pomidory, szalotki, papryczkę. Wszystko razem mieszamy doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą.
- Guacamole w wersji rzadszej (z nie odcedzonymi pomidorami) można używać jako sosu. Gęsta pasta jest doskonała do nachosów podawanych na przekąskę.