Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Guacamole


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Guacamole to tradycyjny meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Guacamole to podstawowy dodatek do typowych meksykańskich potraw takich jak tacos czy burrito. Guacamole w połączeniu z nachosami to doskonała przekąska. Przepis wegetariański.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  awokado
  • 1 sztuka  pomidor
    bez skórki
  • 2 sztuki  szalotka
  • 1 sztuka  papryczka ostra
  • 2 gałązki  kolendra
    świeża
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę drobno siekamy w kostkę. Pomidora kroimy na ćwiartki, a po odcedzeniu soku i oddzieleniu pestek (do pasty) drobno siekamy.
  2. Papryczkę chili po opłukaniu kroimy na cieniutkie plasterki oddzielając nasiona. Miąższ avocado kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem kropiąc sokiem z cytryny, by nie ściemniał.
  3. Dodajemy posiekane pomidory, szalotki, papryczkę. Wszystko razem mieszamy doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą.
  4. Guacamole w wersji rzadszej (z nie odcedzonymi pomidorami) można używać jako sosu. Gęsta pasta jest doskonała do nachosów podawanych na przekąskę.



Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE