Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
8 sztuk ziemniaków
500 g brukselki
250 g marchewki babe
3 sztuki czerwone papryki
3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu chili
80 g śmietany
2 łyżki masła
1.5 łyżek mąki
natka pietruszki
tymianek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na duże kawałki. Brukselkę opłucz i poobcinaj głąby. Paprykę pokrój w dużą kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Zagotuj bulion, włóż ziemniaki i brukselkę, posyp tymiankiem i gotuj przez 15 minut. Dodaj marchew i duś 10 minut. Następnie dołóż paprykę i duś kolejne 5 minut.
- Zrób zasmażkę z masła i mąki, rozprowadź ją śmietaną, dodaj przecier pomidorowy oraz sos chili i zagotuj. Wlej zasmażkę do warzyw, zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Gulasz podawaj gorący, posypany natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka