Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g fasola biała
piękny jaś700 g ziemniaki
2 sztuki marchew
1/2 sztuki por
2 sztuki papryka czerwona
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnek
400 g pomidory
krojone2 łyżki olej rzepakowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, wlej świeżą i gotuj przez 60 minut. Dodaj pokrojone marchewki i por. Po 30 minutach dodaj obrane i pokrojone ziemniaki.
- Papryki oczyść z nasion, pokrój w kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju razem z papryką. Następnie dodaj pomidory wraz z zalewą, wymieszaj i przełóż wszystko do fasoli. Dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia