Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka granat
1/4 szklanki pasta tahini
1 puszka ciecierzyca
2 sztuki sok z cytryny
2 łyżki oliwa z oliwek
1 ząbek czosnek
1 szczypta sól
przyprawa zatar
do posypania (opcjonalnie)1 garść pestki dyni
2-4 sztuki chleb pita
|
|
Sposób przyrządzania:
- Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż. Postaraj się nie zmarnować soku! Możesz go dodać do hummusu lub? szampana!
- W kielichu blendera utrzyj tahini wraz z sokiem cytrynowym.
- Dodaj czosnek, oliwę i sól. Blenduj dalej, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Możesz w tym celu dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.
- Przełóż hummus do miseczki, zamieszaj okrężnym ruchem i skrop oliwą z oliwek. Wierzch posyp pestkami granatu i pestkami dyni. Doskonale smakować będzie z dodatkiem zataru!
- Podawaj z pitą, ewentualnie z kruchym pieczywem lub kawałkami warzyw, np. selera, marchewki lub ogórka.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl