Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g włoszczyzna
por, marchew, seler - 1 sztuka cebula
- 1 łyżka orzechy nerkowca
- 1 łyżeczka olej
- 1 szczypta kardamon
- 1 szczypta kolendra
- 1 szczypta goździki
mielone - 400 ml bulion warzywny
- 80 g soczewica
czerwona - 100 g ciecierzyca
z puszki - kolendra
liście, do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę oczyść i drobno posiekaj. Cebulę obierz i również posiekaj. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i ostudź.
- W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim włoszczyznę i cebulę. Dopraw je kardamonem, kolendrą, goździkami, solą oraz pieprzem. Na koniec podlej warzywa bulionem i dodaj czerwoną soczewicę.
- Gotuj wszystko przez 15 minut. Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do pozostałych składników. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Smacznego!