Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.09.2020 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Jabłkowo-karmelowe naleśniki z pieca


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Naleśniki z pieca to pomysł na aromatyczne danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 ml  mleko
  • 2 sztuki  jajka
  • 300 g  mąka
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  olej
    + do smażenia
  • 200 g  cukier
  • 300 ml  sok z pomarańczy
  • 1 sztuka  skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki  masło
  • 1 kg  jabłka
  • 2 sztuki  mandarynka
  • 1 garść  rodzynki

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka ubij, po czym zmiksuj z mlekiem, mąką, solą i olejem. Odstaw do lodówki na 30 minut. Patelnię rozgrzej, posmaruj niewielką ilością oleju. Usmaż rumiane naleśniki.
  2. Cukier wsyp do garnka, rozpuść i podgrzewaj, aż nabierze złocistego koloru. Zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu.
  3. Skórkę z pomarańczy zblanszuj 2 razy, zmieniając wodę i doprowadzając do wrzenia. Do skarmelizowanego cukru dodaj 1 łyżkę zimnego masła i skórkę. Wymieszaj i zagotuj.
  4. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj jabłka i rodzynki. Podsmażaj przez 3 minuty. Dodaj kilka łyżek sosu i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
  5. Na naleśniki wyłóż nadzienie jabłkowo-karmelowe. Placki zwiń w trójkąty. Wszystkie ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obierz mandarynki.
  6. Na wierzchu naleśników ułóż kawałki mandarynek. Całość polej karmelowo-pomarańczowym sosem, a następnie wstaw do piekarnika na 7 minut. Danie podawaj na gorąco.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE