Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 ml mleka
- 60 ml wody gazowanej
- 2 sztuki jajka
- 140 g mąki
- 1 szczypta soli
- 30 g cukru pudru
- 30 ml likieru pomarańczowego
- 30 g roztopionego masła
- 1 kg jabłek
- 2 sztuki pomarańcze
- Sos pomarańczowy
- 200 g cukru
- 250 ml soku pomarańczowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka lekko ubij. Dodaj do nich mleko, wodę, mąkę, sól, cukier puder oraz likier pomarańczowy. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim naleśniki z przygotowanego ciasta.
- Sos: Skórkę pomarańczową pokrój w cienkie paseczki i sparz wrzątkiem. Cukier wsyp do garnka, skarmelizuj i zalej sokiem z pomarańczy. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć.
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki, pomarańcze obierz ze skórki i błonek, wyfiletuj i również pokrój w cienkie plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej kilka łyżek sosu, dodaj jabłka i smaż, aż zmiękną.
- Naleśniki przełóż farszem jabłkowym i złóż w trójkąty, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułóż pomarańcze, całość polej sosem i podgrzej.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka