Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 4 kromki chleb tostowy
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki oliwa
- 1/4 sztuki papryka czerwona
- 1/4 sztuki papryka zielona
- 1 sztuka cebula
- 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1/2 pęczki bazylia
- 1/2 pęczki szczypior
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kromki ułóż na desce, wytnij w ich środkach koła za pomocą szklanki. Pieczywo posmaruj z obu stron oliwą.
- Cebulę obierz. Szczypior i bazylię umyj, osusz i posiekaj. Czerwoną i zieloną paprykę oraz cebulę drobno pokrój.
- Jajka wbij do miski, rozkłóć. Dodaj do nich posiekane warzywa, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną papryką. Wymieszaj.
- Na patelni ułóż kromki, a do otworów wlej mieszankę jajeczną. Podsmaż. Gdy jajka się zetną, przewróć kromki na drugą stronę.
Źródło przepisu: Smacznego!