Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
1 sztuka jajka
duże2 kromki chleb tostowy
pełnoziarnisty100 g szpinak
młody1 łyżka ocet
1 ząbek czosnek
1 łyżka oliwa
pieprz
do smakusól morska
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak oczyść, delikatnie opłucz i odstaw do ocieknięcia. Czosnek obierz, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj szpinak i duś przez chwilę.
- Do wysokiego garnka wlej 1 l wody. Zagotuj po czym dodaj łyżkę octu. Zmniejsz ogień.
- Każde jajko wbij do osobnej filiżanki. Pojedynczo wlej je do wody i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka ostrożnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z wody.
- Kromki chleba tostowego podgrzej w tosterze, po czym wyłóż na nie porcje podduszonego szpinaku i po 1 ugotowanym jajku. Całość oprósz solą morską i pieprzem. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku