Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g ziemniaki
1 sztuka cebula czerwona
1 ząbek czosnek
4 łyżki olej rzepakowy
1 łyżeczka przyprawa gyros
340 g kukurydza konserwowa
słodka400 g fasola czerwona konserwowa
1/4 sztuki cytryna
1 sztuka awokado
4 sztuki jajka
sól
do smakupieprz czarny
mielony, do smaku2 gałązki szczypiorek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki, ugotuj i odcedź. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Następnie dodaj ziemniaki, posyp przyprawą do gyrosa i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Smaż jeszcze przez minutę, po czym zdejmij z ognia.
- Awokado obierz, pokrój w cząstki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do warzyw, dopraw do smaku i wymieszaj. Przełóż do talerzy.
- Jajka usmaż na pozostałym oleju i połóż na mieszance warzyw. Przed podaniem posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Moje smaki życia