Dzisiaj jest: Sobota, 16.10.2021 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Jajka po meksykańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jajka po meksykańsku najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  ziemniaki
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 1 ząbek  czosnek
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka  przyprawa gyros
  • 340 g  kukurydza konserwowa
    słodka
  • 400 g  fasola czerwona konserwowa
  • 1/4 sztuki  cytryna
  • 1 sztuka  awokado
  • 4 sztuki  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku
  • 2 gałązki  szczypiorek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki, ugotuj i odcedź. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Następnie dodaj ziemniaki, posyp przyprawą do gyrosa i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Smaż jeszcze przez minutę, po czym zdejmij z ognia.
  2. Awokado obierz, pokrój w cząstki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj do warzyw, dopraw do smaku i wymieszaj. Przełóż do talerzy.
  3. Jajka usmaż na pozostałym oleju i połóż na mieszance warzyw. Przed podaniem posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE