Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 sztuk jajek
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek sezamu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- 4 jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzątku, po czym ostudź w zimnej wodzie, osusz i obierz ze skorupek. Bułkę tartą przesyp do miseczki. Następnie dodaj drobno posiekane orzechy włoskie oraz 5 łyżek startegp sera żółtego.
- Do zawartości naczynia wlej mleko. Na koniec całość oprósz solą oraz pieprzem. Składniki starannie połącz. Z przyrządzonej masy uformuj w dłoniach niewielkie placuszki i szczelnie oblep nimi ugotowane jajka.
- Przygotowane kulki najpierw obtocz w rozkłóconym surowym jajku, a następnie w sezamie (jego nadmiar strząśnij).
- Jajka ułóż w formie do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz przez 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Danie serwuj na zimno.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku