Dzisiaj jest: Czwartek, 21.01.2021 Imieniny: Agnieszki, Dzień Babci



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Jajka w orzechowym płaszczyku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • 5 łyżek  bułki tartej
  • 5 łyżek  drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek  startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 5 łyżek  sezamu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. 4 jajka ugotuj na twardo w osolonym wrzątku, po czym ostudź w zimnej wodzie, osusz i obierz ze skorupek. Bułkę tartą przesyp do miseczki. Następnie dodaj drobno posiekane orzechy włoskie oraz 5 łyżek startegp sera żółtego.
  2. Do zawartości naczynia wlej mleko. Na koniec całość oprósz solą oraz pieprzem. Składniki starannie połącz. Z przyrządzonej masy uformuj w dłoniach niewielkie placuszki i szczelnie oblep nimi ugotowane jajka.
  3. Przygotowane kulki najpierw obtocz w rozkłóconym surowym jajku, a następnie w sezamie (jego nadmiar strząśnij).
  4. Jajka ułóż w formie do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz przez 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Danie serwuj na zimno.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE