Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 350 g ziemniaki
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnek
- 80 g oliwki
zielone - 2 łyżki olej rzepakowy
- 200 g pomidory
krojone - 4 sztuki jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź. Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Oliwki pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek i paprykę. Po 4 minutach dodaj pokrojone w plastry ziemniaki i smaż jeszcze 4 minuty.
- Na dno każdego naczynia do zapiekania wyłóż łyżkę krojonych pomidorów razem z zalewą. Dopraw solą oraz pieprzem. Na pomidory wyłóż ziemniaki z papryką i cebulą. Posyp oliwkami, a na wierzch wbij jajko. Piecz 20 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia